Wie zijn wij

Vrijdag Kottertechniek is een zelfstandige onderneming, die met behulp van gespecialiseerde apparatuur uitgesleten pen-gat verbindingen reviseert.
Ook voor andere onderhoudswerkzaamheden en/of constructie werk kunt u bij ons terecht.

Hydrauliekslangen persen we zowel op locatie als in de werkplaats, maar ook voor revisie van hydraulische componenten, zoals cilinders, rijpompen en motoren bent u aan het juiste adres.

Kotteren

Een voorkomend gebrek bij grondverzetmachines die een aantal jaren volop in bedrijf zijn, is dat de bewegende delen slijten en dat er speling ontstaat. Deze speling kan erg hinderlijk zijn voor de machinist en zal op den duur grote schade veroorzaken aan uw machine.
Omdat er in scharnierpunten en met name pen gatverbindingen twee verschillende delen over elkaar glijden zal er op deze punten slijtage ontstaan. De bussen slijten uit en daardoor ontstaat er speling.
Vrijdag Kottertechniek beschikt over de middelen om deze gebreken te verhelpen door middel van de “Kottertechniek”.


Wat is kotteren?

Kotteren is het repareren van een uitgesleten (te groot, of ovaal geworden) gat of gaten. Om het gat te repareren wordt als eerste het hart van het desbetreffende gat opgezocht en vervolgens worden er twee of meer lager blokken gemonteerd in de hartlijn van de gaten. Nadat dit is gebeurd wordt het gat door middel van een lasproces inwendig  opgelast  waardoor het gat kleiner wordt dan de oorspronkelijke maat. Nadat de las voldoende is afgekoeld wordt het overtollige aangebrachte materiaal er met een beitel uitgedraaid, waardoor er een zuiver rond gat ontstaat op de honderdste nauwkeurig.
 

Wat zijn de voordelen van kotteren?

  • Door deze techniek toe te passen kunnen gaten weer op de originele maatvoering terug worden gebracht, op een honderdste nauwkeurig.
  • Men kan na de revisie een originele pen, lager of bus monteren.
  • Men houdt de machine in originele staat.
  • Meerdere gaten in lijn, bijvoorbeeld een knikpunt van een laadschop. Bij zo’n knikpunt is het heel belangrijk dat de gaten zuiver boven elkaar komen te zitten. Dit is te realiseren omdat men de gaten reviseert in één opspanning.
  • Het grootste voordeel is dat het geheel mobiel is, dat wil zeggen het te repareren gat wordt ter plekke in uw eigen werkplaats gedaan, bij een zo’n min mogelijke demontage van de machine. Hierdoor wordt stilstand en transport kosten binnen de perken gehouden.

Deze techniek is toepasbaar op diverse delen onder andere:
  • Giekdelen van bijvoorbeeld grondverzetmachines
  • Snelwissels
  • Bakoren
  • Knikpunten van shovels
  • Maar deze techniek is natuurlijk ook op andere machines en / of objecten toepasbaar.